Dutch Flower Group
geroemd om daadkracht

Een goed plan hoeft niet lang of ingewikkeld te zijn

In 1999 fuseerden OZ Group uit Aalsmeer en Van Duijn Groep uit het Westland tot Dutch Flower Group (DFG). Destijds was het een unieke stap; in de sierteeltsector waren nog geen grote fusies geweest. Bovendien was het de vraag hoe een bedrijf met Amsterdamse normen zou mengen met een bedrijf met Rotterdamse mentaliteit. Nu, ruim 25 jaar later, kan iedereen zien dat het een gouden zet was.

Marco van Zijverden is nu lid van de Raad van Commissarissen, maar stond destijds als CEO aan het roer van OZ Group (OZ). In de jaren daarvoor had hij samen met zijn broer Jaco de aandelen van hun vader Klaas van Zijverden gekocht. Diezelfde vader had hem jaren daarvoor nog afgeraden om de bloemen in te gaan. “Hij vond dat ik meer met mijn studie kon doen”, vertelt Marco. Zes dagen in de week vroeg opstaan en hard werken om brood op de plank te krijgen; vader Klaas wist dat met een diploma Bedrijfskunde op zak het leven makkelijker kon zijn.

Vijf A4’tjes

Marco nam het advies van zijn vader ter harte en ging Bedrijfskunde studeren aan Nyenrode. Later studeerde hij aan de Erasmus. Voor zijn afstudeerscriptie bij laatstgenoemde kwam tóch een interessant vraagstuk van OZ op tafel; Marco deed een haalbaarheidsstudie om te onderzoeken of de import van bloemen van Zimbabwe naar Nederland toekomst zou hebben. Het antwoord luidde bevestigend. Met dat onderzoek liet Marco al zien een ondernemende, vooruitziende blik te hebben. Het leidde ertoe dat OZ Import tot op de dag van vandaag – zij het onder een andere merknaam – succesvol werd met de import van bloemen uit Afrika en later ook uit vele andere landen. Niet gek dus, dat vader Klaas in 1986 wederom een beroep deed op de bedrijfskundige inzichten van zijn zoon. OZ Export, onderdeel van OZ Group, verkeerde in zwaar weer door de afhankelijkheid van de Amerikaanse markt in combinatie met een snel dalende dollar. Marco werd gevraagd of hij een paar maanden wilde meelopen en wilde nadenken over hoe OZ Export weer succesvol kon worden. Na een half jaar presenteerde Marco het plan aan zijn vader. Marco: “Veel langer dan vijf A4’tjes zal het niet geweest zijn. Een goed plan hoeft niet lang of ingewikkeld te zijn.” Later bleken die A4’tjes bepalend voor het succes van DFG.

‘Het gaat om wat je dóét, minder belangrijk is wat op papier staat’

Eenvoud en daadkracht

Keep it simple, daarmee kom je volgens Marco ver. “Het gaat om wat je dóét; minder belangrijk is wat op papier staat”, zegt hij. “Een plan helpt om richting te geven. Maar bij problemen werkt logisch nadenken het beste. Hebben we te weinig rendement, te weinig omzet? Dan kijken we toch wat er gebeurt als we de kosten verlagen, de marge aanpassen of de efficiency verhogen? Niet eindeloos discussiëren, maar handelen, doen!” Dat is ook waar DFG om geroemd wordt. In de vitrine staan talloze bedrijfs- en ondernemersprijzen. Ze werden uitgereikt om de innovatieve strategie en visie, maar vooral om het feit dat DFG de daad bij het woord voegt. Je kan zéggen dat je duurzaamheid belangrijk vindt, of je start zélf een initiatief waarin je met partners afspreekt welke duurzaamheidsregels er van begin tot eind van de keten gelden. “Om daadkrachtig en hands-on te kunnen zijn, moet je ruimte ervaren”, zegt Marco. “Dus strategieën moeten de mogelijkheid bieden om er flexibel mee om te gaan. En om keuzes op gevoel te kunnen maken. Ooit stond in onze strategie dat we alleen een handelsbedrijf waren. Toen we vanuit supermarkten geluiden hoorden dat behoefte was aan leveranciers die de productie in eigen beheer hebben en toen zich op datzelfde moment een kans voordeed, hebben we de strategie gewijzigd en geïnvesteerd in kwekerijen in Ethiopië en Kenia. Deze nieuwe aanpak blijkt bij ons te passen; de prijsopbouw is transparant en we hebben nog meer controle over de keten.”

Marktleidersdroom

Er is lef voor nodig om af te wijken van eerder bepaalde kaders. En om keuzes te maken waar buitenstaanders in eerste instantie weinig van begrijpen. Het vraagt ook nog eens heel veel vertrouwen in eigen inzicht en standvastigheid om keuzes te maken waar je eigen vader en voorganger niet helemaal achter staat. Terug naar 1999: het jaar waarin DFG ontstond. Marco had een jaar eerder Art van Duijn ontmoet, CEO van Van Duijn Groep, en het werd voor beiden steeds duidelijker hoe complementair de twee bedrijven aan elkaar waren. Van Duijn was sterk in Frankrijk, leverde aan supermarkten en was geen importeur, waar OZ Group juist handelde in Italië, nog nooit aan supermarkten had geleverd en juist een sterk importbedrijf was geworden. “We zagen dat we elkaar veel te bieden hadden en daarmee werd een fusie steeds logischer”, verklaart Marco. Vader Klaas was terughoudend. Niet onbegrijpelijk, aangezien de sierteeltsector traditioneel bestond uit kleinschalige bedrijven die gewend waren om autonoom te zijn. Een fusie van zo’n omvang had zich nog niet eerder voorgedaan. Marco was standvastig. “Als ik meedoe, wil ik winnen. Dus ik wilde groeien en elk jaar een stevigere positie in de markt. Mijn droom was om zo groot te worden als de toenmalige marktleider. Of eigenlijk groter en vooral beter.” Met die ambitie en na wat stevige discussies met zijn vader en broer werd de fusie in gang gezet. “Het mooie is dat mijn vader later weer aandelen van ons kocht”, zegt Marco.

‘Als ik meedoe, wil ik winnen’

Normen en waarden

Het leek misschien riskant; een ‘Amsterdams’ en ‘Rotterdams’ bedrijf samenvoegen. “Er waren ook wel verschillen”, zegt Marco. “Met OZ Group waren wij altijd op zoek naar nieuwe markten, terwijl de mensen van Van Duijn een Rotterdamse mentaliteit hadden van niet lullen maar poetsen.” Toch werkte het. Er werd veel aandacht besteed aan kennisuitwisseling om elkaar te versterken. En aan het creëren van draagvlak. “Het komt ook door onze gezamenlijke normen en waarden: eerlijkheid, transparantie, verantwoordelijkheid en daadkracht. Natuurlijk ontstond er soms discussie, maar met respect naar elkaar. Dat is nog steeds zo: we hebben na deze grote fusie nog vele overnames gedaan waarbij veelal de bestaande naam overeind is gebleven. Onder de gezamenlijke paraplu van DFG hebben alle bedrijven hun eigen identiteit; de grote lijnen zijn gelijk en dat verbindt ons met elkaar. We zijn en blijven een familiebedrijf.”

Familiegevoel

Inmiddels is de ambitie van Marco uitgekomen en is DFG overduidelijk marktleider. Anno 2025 bestaat de groep uit meer dan 30 bedrijven met kantoren in 13 landen en ruim 3.300 fte aan vaste medewerkers. Hoe behoud je met zo’n omvang een familiegevoel? “Door focus te hebben op de persoonlijke sfeer en goed werkgeverschap. Ik ken niet iedereen meer bij naam, maar het is belangrijk om zichtbaar te blijven. Dat is ook iets wat Jan (de huidige CEO van DFG, red.) omarmt. Aandacht voor de mens, dat is zó belangrijk. Mijn vader zei altijd: ‘Je kan heel slim zijn, maar als mensen niet voor je willen werken, heb je daar niets aan.’ Het helpt ook mee dat we het als bedrijf goed doen; mensen willen werken voor winnaars. Een ondernemersprijs winnen of met een fietsevenement veel geld ophalen voor het goede doel is niet alleen leuk, maar zorgt ook dat DFG als werkgever positief in de kijker wordt gespeeld. En misschien wel het allerbelangrijkste: we nemen alleen mensen aan die bij onze cultuur, onze familie, horen. Uit ervaring weet ik dat je niet iemand moet aannemen om alleen een goed cv. Als je gevoel ‘nee’ zegt, gaat het niet werken.” Momenteel is Jan van Dam de CEO van DFG. “Ik kende hem pas een paar maanden toen ik hem benaderde om mij te gaan opvolgen. Het klikte: hij is een mensenmens, hij weet van nature draagvlak te creëren en zijn enthousiasme werkt aanstekelijk. En weet je wat grappig is? Even nadat hij CEO was geworden, ontdekten we dat onze oma’s zussen van elkaar zijn. Toeval natuurlijk…”

‘Je kan heel slim zijn, maar als mensen niet voor je willen werken heb je daar niets aan’

Van 0 tot nu

1959

Oprichting OZ Group.

1969

Oprichting Van Duijn Groep.

1985

Marco van Zijverden is Managing Director bij OZ Group.

1986

Marco presenteert plan aan zijn vader.

1999

OZ Group en Van Duijn Groep fuseren tot DFG, oprichting Dutch Flower Foundation.

2005, 2006
en 2007

DFG staat eerste in de Hillenraad 100: de lijst met de meest toonaangevende bedrijven in de tuinbouwsector. Ook in 2015 en 2016 staat DFG op één.

2008

De Tuinbouw Ondernemersprijs gaat naar DFG.

2011

Strategische alliantie met Mavuno Network. DFG start een intensieve samenwerking met Keniaanse kwekerij Oserian en neemt diverse (marketing)bedrijven over die voornamelijk supermarkten beleveren.
DFG sponsort sinds dit jaar Ride for the Roses t.b.v. fondsenwerving KWF.

2012

DFG is nummer één aller tijden Hillenraad 100. Een jaar later wint DFG Hillenraad 500+: de buitencategorie voor grotere bedrijven in de tuinbouw.

2013

DFG founding partner van Floriculture Sustainability Initiative (FSI).

2015

Marco van Zijverden wint EY Master Entrepeneur of the Year.

2016

DFG is Nationale Ondernemer van het Jaar.

2018

Familiebedrijven Award 2018 komt op naam van DFG.

2021

Marco van Zijverden neemt afscheid als CEO en wordt lid van de Raad van Commissarissen. Jan van Dam volgt hem op.

2024

25-jarig jubileum.