Bellen met Esmee Katoen

Bellen met Esmee Katoen

"Ik wil het gevoel hebben dat ik bijdraag, waarde toevoeg en vooral dat ik mezelf kan zijn. Dat gevoel heb ik heel sterk bij Navitas."

Bellen met Esmee Katoen

Het team van Navitas is versterkt met Esmee Katoen (29). Als Investment Associate is ze betrokken bij de portefeuillebedrijven Domus Valuas en Beter Bed. Hoog tijd om haar beter te leren kennen.

Wat is jouw eerdere ervaring? En hoe ben je bij Navitas Capital terechtgekomen?

⁠“Ik heb Economie en Bedrijfseconomie gestudeerd aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en volgde daar vervolgens de master Financial Economics. Tijdens mijn studie heb ik diverse stages gelopen in zowel M&A als private equity. Dit zijn niet bepaald onderscheidende keuzes; economie studeren is immers vrij gangbaar en de stages die ik heb gelopen passen ook binnen het gebruikelijke plaatje. Uiteindelijk koos ik ervoor om te starten bij ING Corporate Finance Mid-Market, het team binnen ING dat verkoopprocessen begeleid van met name DGA-geleide en familiebedrijven. Hier heb ik mijzelf goed kunnen ontwikkelen door de combinatie van analytische uitdaging en menselijke interactie. In 2021 en 2022 was ik betrokken bij de begeleiding van de aandeelhouders van Multifix bij het vinden van de juiste partner om hun groeiambities te verwezenlijken. Dit was een competitief proces met veel interesse van private equity. Een proces waarvan ik veel geleerd heb. Uiteindelijk sloot Navitas Capital het beste aan bij hun normen en waarden, visie en ondernemerschap. Vanaf de ‘andere kant van de tafel’ maakte ik kennis met Navitas en ik was erg gecharmeerd van hun manier van werken: professioneel, pragmatisch en integer. Investeren met een menselijke maat. Toen ik op zoek was naar een nieuwe uitdaging kwam Navitas door een gemeenschappelijk contact weer op mijn pad en ik voelde vrij snel dat dit de juiste vervolgstap voor mij was.”

Wat breng je mee?

⁠“Mijn stage- en werkervaringen zie ik als bouwstenen die mij gevormd hebben. Door mijn vaardigheden, karakter en toewijding maak ik uiteindelijk het verschil. Ik ben iemand die voortdurend streeft naar groei, zowel op professioneel als persoonlijk vlak. Tijdens mijn sollicitatieproces merkte ik direct dat Navitas écht anders is. Er werd niet alleen gekeken naar mijn begrip van cijfers en mijn gevoel voor investeren, maar er werd ook nadrukkelijk tijd besteed aan wie ik ben als persoon en in hoeverre dit het team van Navitas zou kunnen versterken. Ze zochten naar aanvulling en complementariteit, niet naar een kopie van iemand anders. Dit vond ik zelf ook erg belangrijk: ik wil het gevoel hebben dat ik bijdraag, waarde toevoeg en vooral dat ik mezelf kan zijn. Dat gevoel heb ik heel sterk bij Navitas. Bovendien sluit hun visie goed aan bij die van mij: investeren is echt mensenwerk. Het draait niet alleen om het bezitten van de juiste financiële en analytische vaardigheden, maar ook om het hebben van de juiste sociale vaardigheden om relaties op te bouwen en te onderhouden. Daarbij ben ik ervan overtuigd dat de toegevoegde waarde nog veel groter is wanneer dit op een authentieke manier gebeurt.”

Wat is je eerste indruk?

⁠“De keuze om een stap als deze te zetten baseer je uiteindelijk op een aantal gesprekken, maar vooral ook op je gevoel. Waarbij je in de eerste maanden snel zult merken of het aan je verwachtingen voldoet. Dat is hier zeker het geval. Sterker nog, de werkelijkheid heeft mijn verwachtingen zelfs overtroffen. Het team is erg ambitieus en professioneel, maar tegelijkertijd niet te serieus; er is ruimte voor humor en gezelligheid. Het is een omgeving waarin ik mijzelf goed kan ontwikkelen en waar er voldoende ruimte is voor eigen inbreng. Daarnaast heb ik het gevoel dat ik veel kan leren van mijn collega's, wat ik erg belangrijk vind.”